Over de opzet van de Vrije Academie Manifestatie tot nu toe

In begin was het idee om de geschiedenis van de Vrije Academie in tweëen te splitsen. De periode Livinus van de Bundt (1947-1964 Amicitia, Hoefkade) zou in Pulchri te zien zijn en de periode George Lampe (1964-1982) in de Haagse Kunstkring.

Maar omdat we er een levendig gebeuren van wilden maken dat niet alleen aan de historie recht zou doen maar ook aan de actuele betekenis van de ideeën achter de Vrije Academie, kwamen we al snel op activiteiten uit als workshops, lezingen, rondleidingen, onderwijsdiscussie en meer. We hebben dit onze Summerschool genoemd.

Een werkplaats in Pulchri …

De Vrije Academie is altijd een buitengewone werkplaats geweest. Om dat terug te laten komen in de manier waarop er tentoongesteld zou worden, stelden wij ons voor dat in Pulchri de werken op schildersezels te zien zijn als ‘work in progress’ en niet alleen aan de wand zouden hangen.

… en de Haagse Kunstkring als krant

En dat de Haagse Kunstkring er uit zou kunnen gaan zien als een krant uit de jaren zestig om de context van die tijd een rol te laten spelen. In de ‘blow ups’ van de krant zouden we ruimte uitsparen om daarbinnen werk van docenten en studenten te kunnen laten zien: de galerie als krant..

Verwonderkamers in Grey Space

Omdat we nog naar een geschikte plaats op zoek waren om filmbeeld, geluid en theater te kunnen laten zien en horen, kwamen we uit bij Grey Space, het laatste onderkomen van de Vrije Academie aan de Paviljoensgracht. We hebben het over ‘verwonderkamers’ gehad: ruimtes waar je je als bezoeker thuis voelt en je zelf beeld en geluid uit die tijd kan uitkiezen en afspelen.

Het is een eerste aanzet voor de vorm waarin we het verhaal van de Vrije Academie willen vertellen. We zitten ruim een jaar voor de opening van de Manifestatie. Er zal, de mentaliteit van de Vrije Academie indachtig, nog heel veel aan veranderen. Praat en denk mee! We houden jullie op de hoogte.

Door Paul de Mol

Meer blogs lezen