Op zoek naar vluchtgegevens

Saskia mailde me of ik de eerste reactie op mijn blog al had gezien. Gek genoeg had ik daar nog helemaal niet op gerekend. Reinier Gerritsen reageerde dat hij het een heel goed idee vond. Reinier bedankt!

En Reinier als je dit leest: zou je dan iets willen schrijven over fotografie op de Vrije Academie? Van jou herinner ik me nog dat je in een geheel doorzichtige eend reed.

Je reactie heeft me gesterkt om gewoon maar te beginnen met deze Google Earth-column waarin er in het begin nog van alles door elkaar heen zal lopen van gesprekken, verhalen en antwoorden op verhalen.

Ik moest even terugdenken aan mijn eerste taxirit als chauffeur waarbij ik van de zenuwen heel erg om reed. Mijn eerste vrouwelijke passagier nam dat gelukkig heel erg goed op. Dat hielp me destijds over dat begin heen. Daarna ging het snel beter en wist ik de weg goed te vinden.

Ik vind het wel belangrijk om hier even bij stil te staan omdat ik me realiseer dat de Vrije Academie van ons allemaal is geweest en ieder daar zijn eigen herinneringen aan heeft. Als een van de organisatoren zal ik proberen daar ruimte voor te maken. Het lijkt me de enige manier om het open karakter van de pioniers Livinus van de Bundt en George Lampe recht te doen. Niet om ze te verheerlijken maar om de ruimte die ze anderen wilden geven, in ere te houden.

Over ruimte gesproken: ik heb ooit het voorrecht gehad Wubbo Ockels te mogen ontvangen om hem te laten vertellen over zijn ervaringen in de ruimte. Ik had een weekend georganiseerd over het thema Ruimte en tijd. De onderliggende vraag was waar een kunstenaar zijn ideeën aan ontleent. Zijn het herinneringen, de dingen die hij of zij gezien heeft en naar het ‘nu’ vertaald of verbeeld moeten worden?

Wubbo Ockels

‘It is not the space that’s unique, it’s the earth’, zei Wubbo Ockels naar aanleiding van die vraag, waarmee hij aangaf dat zijn ruimtereis hem iets geleerd had over zijn leven op aarde. Met de titel Google Earth voor deze column, denk ik daar nog even aan terug.

Zoals Wubbo Ockels’ uitspraak zijn ruimtereis beschreef als het krijgen van meer inzicht van waar je vandaan komt, zo probeer ik ook te kijken naar de komende manifestatie over 35 jaar Vrije Academie onder Livinus van de Bundt en George Lampe waarin het mogelijk was een ruimtereis met jezelf te maken. We hopen veel over jullie vluchtgegevens te horen.

Door Paul de Mol

Meer blogs lezen