Blogserie: uitgelicht

Blogserie: uitgelicht

Lumodynamische machine? Photo-peintures? Werken van binnenuit?
Waar stond de Vrije Academie precies voor. In deze serie blogs duiken we in het verleden en halen de idealen van weleer op.

Aart van den IJssel geeft les

Verslag symposium ‘Vrijheid, noodzaak voor kunst én onderwijs’

– door Saskia Gras – Verslag Symposium Vrijheid, noodzaak voor Kunst en Onderwijs Kunstonderwijs: een beroepsgerichte vakopleiding of brede, maatschappelijk en filosofisch gerichte vorming donderdagmiddag 10 juni jl. in de Haagse Kunstkring. Onder leiding van gespreksleider Irene van Geest debatteerden we deze middag aan de hand van vier stellingen…

Frans Zwartjes over kunstonderwijs

– door Saskia Gras – ‘Als er ooit nog eens een discussie ontbrandt over het kunstvakonderwijs en men in die discussie bereid is afstand te doen van bijvoorbeeld het specifieke taalgebruik (…) is er misschien hoop.’ Als directeur van de Vrije Academie had Zwartjes er weinig fiducie in. Hij…

Modellen bewegen (uit prospectus van 1964)

Het leven ervaren in je Afghaanse jas

– door Rien Monshouwer – Op de Vrije Academie in de Gheynstraat in Den Haag eind jaren ’60 was je vrij om te doen en te laten wat je wilde. Had je op een dag geen zin? Nou, dan ging je eenvoudig niet. Of wijdde je rustig, je Afghaanse…

Eisenstein

The sky was the limit

– Paul de Mol – Over het experiment in de Nederlandse film in de jaren zestig, zeventig en de rol van de Vrije Academie daarbij. Het experiment in de Nederlandse film heeft een lange voorgeschiedenis die teruggaat naar het jaar 1927 toen Joris Ivens en Menno ter Braak met…

George Lampe in zijn kantoor, ca 1970 (archief vrije academie)

Lampe als kunstrecensent: de mentaliteit moet goed zijn

– door Saskia Gras – Vanaf september 1953 schreef George Lampe, toen 32 jaar oud, kunstkritieken voor Vrij Nederland en andere kranten. Zijn recensies geven nauwgezet weer wat Lampe goede en slechte kunst vond. Hij publiceerde honderden beschouwingen over moderne kunst, film en soms over zijn eigen werk. Zijn…

Affiche Verve (Hermanus Berserik)

Verve – een bijzonder vrij kunstenaarscollectief

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Theo Bitter samen met Nol Kroes, Frans de Wit, Jan van Heel en Willem Schrofer de groep Verve oprichtte. Zij nodigden nog vijftien andere kunstenaars uit. Deze kunstenaars kenden elkaar deels van de Vrije Academie, deels omdat ze elkaar tegenkwamen bij…