Boksen bij Anton Martineau

Onvermijdelijk komen bij het voorbereiden van de Manifestatie ook allerlei herinneringen naar boven. Of geruchten waarvan niemand meer schijnt te weten hoe het precies is gegaan.
Zo ging al een tijdje het gerucht rond dat Anton Martineau mensen liet in zijn klaslokaal liet boksen, want je moest geen stilstand tekenen maar beweging. Maar hoe zat het nu precies. We vroegen er naar in onze vierde nieuwsbrief:

Het gerucht

Het moet rond 1969, 1970 zijn geweest: Anton Martineau bouwde een boksring in zijn lokaal, waarin hij ten behoeve van zijn leerlingen een vuistgevecht hield met zijn vaste bokspartner. Je moest immers leren tekenen naar bewegend model. Martineau beoordeelde, lopend op zijn boksers-rijglaarsjes, de resultaten. Ook uit andere afdelingen waren leerlingen op het tumult afgekomen, waardoor niet alleen de tekenaars, maar ook de fotografen en filmers het voorval registreerden.
Wie heeft van deze bokspartij nog foto’s, tekeningen, schilderijen of films?
We hebben tot nu toe veel over dit voorval gehoord, maar er nog nooit een tastbaar resultaat van gezien.

Overigens: na afloop van de sessie borg Martineau zijn kostbare boksattributen op in een locker die hij, zoals iedereen in die tijd, uit principieel vertrouwen niet afsloot. Toen hij een week later zijn spullen weer wilde ophalen, was alles verdwenen, behalve zijn tandbeschermers. Een Amerikaanse deelnemer bleek de rijglaarsjes en de bokshandschoenen in een enorm doek van twee bij drie meter geassembleerd te hebben.
Wie weet of dit kunstwerk nog bestaat of heeft daar foto’s van?

De waarheid boven tafel?

En er kwamen diverse reacties binnen. Leo van der Kruk meldde ons het volgende:

‘Er was geen sprake van een bokswedstrijd met een vaste bokspartner. Het was zelfs geen echte wedstrijd. Anton bokste al jaren bij Oudshoorn, een voormalig bokskampioen en het leek Anton wel een goed idee om een wedstrijd in scène te zetten om de deelnemers daarbij snelle schetsen te laten maken.

Anton vroeg wie als zijn tegenstander wilde figuren en ik was zo dom om daar in te trappen. In het Grootschilderslokaal werd op de vloer een denkbeeldige ring met krijtstrepen getrokken. We droegen beiden bokshandschoenen. Het startsein werd gegeven en we begonnen te bewegen. Na een aantal schijnbewegingen begon Anton serieuze klappen uit te delen die behoorlijk hard aankwamen. Dat was niet afgesproken.

Ik kon absoluut niet boksen of afweren of ontwijken als een bokser maar op enig moment werd ik wel behoorlijk pissig. En hoewel ik niet kon boksen had ik wel aan Takwondo gedaan en in een paar reflexen heb ik toen een serie slagen en schoppen op hem losgelaten. Het gevecht werd daarna snel beëindigd. We hadden allebei de nodige blauwe plekken en na de les lekker een pilsje samen gedronken.

Eigenlijk was het een fiasco want hoewel er misschien 25 à 30 deelnemers klaar zaten om de voorstelling te schetsen, werd er vrijwel niet getekend. Het was kennelijk zo spannend dat er alleen gekeken werd. Anton baalde daar van, en zei toen tegen mij: ‘Dat doe ik echt niet meer!’
Het heeft dus geen enkele zin om nog op zoek te gaan naar tekeningen van deze gebeurtenis, die zijn er nooit geweest. Robert Pot heeft geloof ik toen nog wel foto’s gemaakt maar ik betwijfel of die nog bestaan.’

Boksen in het filmlokaal

Maar Armand Perrenet mailde ons het volgende:

‘Ooit op de Vrije Academie werd er een bokswedstrijd gefilmd in het donkere lokaal van de Cineworkshop. Dit was voor filmers en fotografen bedoeld. Ik weet niet of dit voor of na Martineau’s bokswedstrijd was. Het zou zomaar kunnen dat deze sessie geïnspireerd was door zijn aktie. Zoals alles aan elkaar verbonden was op de Vrije Academie.’
Zie hier de foto’s van deze bokswedstrijd.

One comment

  1. Die wedstrijd was een film waarbij de deelnemers uiteindelijk de ring verlieten en lopend over straat verder vochten. Met de scheidsrechter er achter aan, weet ik nog want dat was ik. Met een soort obers-jasje aan. Weet niet meer van wie de film was…

Comments are closed.