Expositie Haagse Kunstkring

Expositie – De stad waar de creatieve geest vrij spel heeft

In de Haagse Kunstkring stonden de jaren ’60, ’70 en ’80 aan de Vrije Academie centraal. Het was de tijd van demonstraties, studentenprotesten, ‘sit-ins’ en eindeloos experimenteren. Op de Vrije Academie – die directeur George Lampe herdoopte tot Psychopolis – ging je als student op zoek naar jezelf. Alles mocht, alles kon. Lesprogramma’s leken te ontbreken, maar toch was er een duidelijke visie en richting. Juist door geen enkel kader te schetsen kon de student zichzelf als kunstenaar ontdekken. En bestond er ruimte om met nieuwe media te werken, zoals fotografie, film en mode.

Maar pas op: wie ‘gezellig’ een beetje kwam decoreren, kreeg het moeilijk. ‘Gezellig’ was voor George Lampe geen adjectief dat bij een waar kunstenaar paste. De ziel moest bloot – en het lichaam regelmatig ook. De tentoonstelling toont de nietsontziende naakten van George Lampe zelf, maar ook werk van Nol Kroes (ooit in beslag genomen door de politie omdat het te aanstootgevend zou zijn), de films van Frans Zwartjes – de pionier op het gebied van experimentele film – en werk van Gerard Fieret, de evenknie van Frans Zwartjes op het gebied van fotografie.

Was er dan geen ruimte voor plezier? Ja zeker wel, beleef de geestverruimende wereld van Psychopolis en kom kijken naar de vernieuwende mode van onder meer Lichel van den Ende, de vrolijke muziekinstrumenten van Ber Mengels, de psychedelische vloeistofdia’s van Livinus, de kleurrijke keramiek van Jan Snoeck en Marijke van Os en de inspirerende schilderkunst van Wil Bouthoorn, Jan Sierhuis en Anton Martineau.