De tentoonstellingen

De tentoonstellingen

Pulchri Studio: de Vrije Academie

12 juni t/m 4 juli 2021

In de Pulchri Studio laten we zien hoe de ateliers en de lokalen van de Vrije Academie eruit zagen, met behulp van foto’s, film en geluidsmateriaal. Het was een opleiding, dus zetten we ook werken op ezels en laten we het proces zien die je op de Vrije Academie kon doormaken. Vroeg en laat werk van kunstenaar-docenten en studenten illustreren de ontwikkelingen.

Wat kunnen kunstenaars van nu opsteken van de methode van de Vrije Academie? Jonge, hedendaagse kunstenaars komen dat demonstreren.

Vrije fantasie en verbeelding waren de uitgangspunten.

Kunstdisciplines: schilderen, beeldhouwen, grafiek en illustratie; kinetische kunst, fotografie, keramiek en mode. Het Duitse Bauhaus was de inspiratiebron. Kunst moest ten dienste staan van de samenleving en de kunstenaar zou een leidende rol spelen bij de sociale ontwikkelingen.

Waar
Pulchri Studio
Lange Voorhout 15, Den Haag
Wanneer
Opening: 12 juni 2021

Haagse Kunstkring: Psychopolis

5 juni t/m 25 juli 2021

In de Haagse Kunstkring staat Psychopolis centraal. Vanaf 1968 ontwikkelde het instituut zich tot het roemruchte Psychopolis, waar lesvakken als film, theater, performance en elektronische muziek werden aangeboden. Foto’s, film, geluid, posters, brochures en kranten zullen de sfeer van toen oproepen. We horen blues en elektronische muziek. In de zalen staan monitoren die interviews en documentaires tonen, zowel historisch als nieuw materiaal.
Zeefdrukken en ander actiemateriaal tonen de politieke betrokkenheid.

De Haagse Kunstkring wordt ingericht als een contemporaine krant, om te laten zien dat Psychopolis een maatschappelijk geëngageerde werkelijkheid bood. Hedendaagse kunstenaars, filmers en fotografen en geluidskunstenaars laten zowel het verband met hun Psychopolis-achtergrond zien, als de relatie met de kunst en de tijd van nu.
Jonge, hedendaagse kunstenaars laten zien dat het Vrije Academie-gedachtegoed nog altijd leeft..

Vrijheid, grensoverschrijding en politieke betrokkenheid waren de uitgangspunten.
Kunstdisciplines: schilderen, beeldhouwen, grafiek en illustratie; fotografie, film en video, sonologie, performance en theater, keramiek, sieraden, textiel en mode.

Waar
Haagse Kunstkring
Denneweg 64, Den Haag
Wanneer
Opening: 5 juni 2021

Grey Space

De derde expositie vindt plaats in The Grey Space aan de Paviljoensgracht 20, waar de Vrije Academie vanaf 1989 was gevestigd.

Moderne kunstenaars laten zien hoe het laagdrempelige en vrije kunstonderwijs van toen nog relevant is voor de kunst en het kunstonderwijs van nu.

Waar
The Grey Space
Paviljoensgracht 20, Den Haag
Wanneer
Opening: wordt later bekend gemaakt