De cirkel is rond

– door Leo van der Kruk –

In september 1967 kwam ik als bijna 18-jarige op de Vrije Academie met het doel om mij vooral te bekwamen in tekenen en schilderen. Zo begon ik de modeltekenklassen van George Lampe en Nol Kroes te volgen in het ‘Groot schilderslokaal’.

Het eerste vrouwelijke naaktmodel dat ik ooit tekende was Fien, een knappe hoogzwangere jonge vrouw. Zij poseerde dagelijks en ik tekende haar in allerlei standen gedurende een paar weken. Toen stopte ze omdat ze moest bevallen en heb ik haar daarna nooit meer gezien. Ik heb vijf jaar alle mogelijke lessen gevolgd in allerlei disciplines maar mijn grote liefde ging altijd uit naar tekenen en schilderen.

Zo ben ik ook, onbetaald, Nol Kroes gaan assisteren en nam ik zijn klas waar, wanneer dat nodig was.

In 1975 ben ik op voordracht van Nol Kroes, door George Lampe als docent tekenen en schilderen aangenomen met lessen op de Dinsdag en Woensdag avond in het Groot schilderslokaal. Ik had een grote groep leerlingen die kwam om model te tekenen en een kleinere groep vrijwerkers. Op een van die avonden kwam er een nieuw naaktmodel. Een prachtige jonge vrouw en ze heette Fientje.

Eigenlijk had ik haar al eerder ontmoet, toen ze nog in de buik zat van Fien. De cirkel was rond!

One comment

  1. Beste Leo

    Wat bijzonder om dit te lezen …ook ik heb ook Fien meegemaakt als model en Zwanger .. het leverde voor mij toen in der tijd een mooie serie tekeningen …. Leo kun jij je nog herinneren …veel Drank …gehaald bij de kroeg om de hoek …jonge jenever ….Feest …dansend model .. George en iedereen had het naar zijn zin !!

Comments are closed.