Een splinternieuw, jong model

– door Pien Hazenberg –

De meeste naaktmodellen draaiden al jaren mee, je ging met ze naar de kroeg en werd maatjes.

Op een dag kregen we een splinternieuw, jong model. Ze had het nog nooit eerder gedaan maar door de ontspannen sfeer zou zij ongetwijfeld gauw op haar gemak zijn, verwachtte ik.

De les begon en ze deed het niet slecht, stond goed stil. Ik gaf aanwijzingen bij de tekeningen, wees de deelnemers op de anatomie in de houding, de contrapost, de fraaie spanning in de bil van het standbeen, de tegengestelde richting van de schouders dus ook de scheve positie van de borsten.

Dan maakte het kersverse model zich onverhoeds los uit haar standje, stapte van het podium, ging pal voor mij staan en kefte dat ze niet gekomen was om in de maling genomen te worden en zich voor gek te laten zetten.

Ik was volledig verrast en ook de klas stond er beduusd bij. Er volgden nog wat bitse opwerpingen, ze pakte haar kleren en verdween uit het lokaal, een verbijsterde stilte achterlatend.

We hebben haar nooit meer teruggezien maar ik was een zeldzame ervaring rijker: compleet afgebluft door een spiernaakt iemand.

Zelfstudie met pet, Pien Hazenberg
Zelfstudie met pet, Pien Hazenberg

One comment

  1. Ooit begon ze op de Vrije Academie in Den Haag in de r jaren. Een sprong in het diepe, die haar goed beviel. Ze kreeg daar begeleiding van Trix Zwartjes, die haar leerde kijken door te tekenen naar model (voelend tekenen), de zeefdruktechniek leerde beheersen, en ook op zichzelf leerde vertrouwen. Met deze bagage wierp ze zich op het zeefdrukken op textiel. Ze maakte groot en klein werk: zeefdrukkaarten (monoprints), grote en kleine doeken, die ze eerst beschilderde met speciale textielzeefdrukverf die ze met water verdunde en die ze bedrukte. Daar maakte ze kleding en gebruikstextiel van. Hiermee heeft ze deelgenomen aan diverse tentoonstellingen, o.a. in Warmond, Leiden (galerie Zone), Delft (bij Willy Pennings) en heeft ze deelgenomen aan manifestaties, zoals “Nieuwe Lijn in Hennep” in het Haags Gemeentemuseum, het Haagse Stadhuis en de Beemster Kunstroute. Elk jaar kon men haar tegenkomen op kunst- en textielmarkten zoals op de Hortusdag te Leiden, de Leidse Bijenmarkt, of elders in het land.

Comments are closed.