Op studiereis naar Frankrijk met Jaap Kuijpers

– door Philip van den Dool –

Onder leiding van Jaap Kuijpers werden in de jaren ’80 reizen georganiseerd met de Vrije Academie naar Frankrijk. In het veld werd intensief gedurende een week in mei geschilderd en getekend. Jaap leerde om eerst goed te kijken (Zen) en daarna pas de impressie op papier te zetten. Gewerkt met schetsboek en oost Indische inkt, potlood was verboden, waarbij op allerlei locaties werd getekend en geschilderd. Oude kastelen aan de Loire en ruïnes waren favoriete onderwerpen.


’s Avonds werden in het hotel de resultaten besproken, waarna er een uitgebreid diner volgde. We logeerden bij Maître Paul van L’Auberge Saint Fiacre in Veuil, gelegen tussen Touraine en Berry, op 5 minuten van het kasteel van Valençay.

Op de terugreis werd Parijs aangedaan met in 1985 een bezoek aan de Nouvelle Biënnale de Paris, dat voor het eerst gehouden werd in de Grande Halle de la Villette.


Aan de reizen in 1984, 1985 en 1986 namen o.a. deel: Wim Fraterman, Jim Molenwijk, Karin Janssen, Wil Edelenbos, Anky Lutz-Verpalen, Clarissa Dupont, Tom van Beek, Els Moonen-Lith en Philip van den Dool.

In vervolg op de studiereizen naar Frankrijk was er in 1987 een studiereis naar Tunesië.